Vitamine D3: welke vorm en waar is het goed voor?

Waar is vitamine D goed voor?

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine. Het is één van de enkele vitamines die ons lichaam zelf kan aanmaken. Door middel van blootstelling van onze huid aan zonlicht, maakt onze huid zelf vitamine D aan. Daarnaast is voeding ook een bron van deze vitamine.

  • Vitamine D ondersteunt de opname van de mineralen fosfor en calcium. Fosfor (fosfaat) en calcium zorgen voor de stevigheid van botten en tanden, vandaar dat speelt vitamine D ook een rol speelt bij de instandhouding van botten.
  • Vitamine D is belangrijk voor de werking en instandhouding van spieren. Het helpt de spieren namelijk soepel en sterk te houden. 
  • Vitamine D draagt  bij aan het ondersteunen van de weerstand en de normale werking van het immuunsysteem. Vitamine D triggert belangrijke  peptiden die op hun beurt een sterke antimicrobiële reactie veroorzaken, waardoor het lichaam ziekteverwekkers effectief kan bestrijden voordat ze zich ontwikkelen tot een volledige infectie.
  • Vitamine D speelt een rol bij het celdelingsproces en zorgt zo voor de aanmaak van cellen en weefsels in ons lichaam.

Kortom een vitamine met vele essentiële functies voor ons lichaam. Daarom ook erg belangrijk om voldoende Vitamine D binnen te krijgen.  

Waar zit vitamine D in?

Zoals gezegd is vitamine D extra uniek, omdat het een vitamine is die we zelf kunnen aanmaken door middel van zonlicht. Deze 'zonvitamine' wordt meestal voldoende opgenomen via zonlicht in de maanden april tot en met oktober. Dit is het geval als je deze maanden tussen 11.00-15.00 uur minstends een half uur met onbeschermd in de zon zit met handen en gezicht. Let er op dat je de huid, na deze onbeschermde minuten, wel weer beschermd. In de overige maanden is het vaak lastig om voldoende vitamine D aan te maken doordat de minder zon schijnt en de blootstelling hieraan te weinig is. 

Naast zonlicht is voeding ook een bron van vitamine D. Echter komt deze vitamine weliswaar in kleine hoeveelheden voor. Vitamine D is voornamelijk in dierlijke bron te vinden, zoals in vette vis (zalm, makreel e.d.), lever, vlees, eieren en melkproducten. 

Vitamine D tekort

In de voedingswereld staat vitamine D nu al sinds een paar jaar in de belangstelling. Dit vanwege het feit dat er vaak sprake is van een tekort aan dit essentiële, multi-getalenteerde nutriënt.

De voornaamste reden is dat de belangrijkste bron van vitamine D zonlicht is en velen van ons hebben te maken met te weinig blootstelling hieraan.

Bovendien wordt vitamine D aangetroffen in slechts enkele van dieren afkomstige voedingsmiddelen (eieren, rundvlees, vette vis). Echter kiest een steeds groter wordende groep ervoor om deze dierlijke producten niet te eten. 

De beste vorm van vitamine D

Er zijn twee vormen van vitamine D, namelijk vitamine D2 (ergocalciferol) en vitamine D3 (cholecalciferol).

  • Vitamine D2 wordt aangemaakt in bepaalde paddenstoelen en schimmels (plantaardige vorm).
  • Vitamine D3 is de biologisch actieve vorm van vitamine D. Deze vorm wordt aangemaakt wanneer de huid wordt blootgesteld aan zonlicht en cholesterol wordt omgezet in vitamine D3. In voedingssupplementen is vitamine D3 dan vaak ook van dierlijke bron, zoals lanoline (wolvet).  

Vitamine D3 wordt sneller omgezet dan vitamine D2. Daarnaast heeft vitamine D3 een sterkere werking dan vitamine D2.

Vitamine D voor veganisten of vegetariërs?

Vooral voor veganisten is het lastig om in de wintermaanden voldoende vitamine D binnen te krijgen, omdat zij ook door voeding nauwelijks vitamine D kunnen innnemen. Veganisten die voor vitamine D3 supplementen kiezen hadden voorheen vaak moeite om geschikte producten te vinden, aangezien vitamine D3 over het algemeen afkomstig is van dierlijke bronnen (lanoline van schapenwol).

Nu zijn er alternatieve bronnen beschikbaar. Er is tegenwoordig ook een veganistische vitamine D3 op basis van korstmos

Het Terranova assortiment van vitamine D bestaat uitsluitend uit de vorm van vegan vitamine D3. Lees meer over Terranova vitamine D3 Complex

Op zoek naar Vitamine D in de wintermaanden?

In de wintermaanden van november tot en met maart is het lastiger om voldoende hoeveelheden van vitamine D binnen te krijgen. Aangezien we minder vaak naar buiten gaan, maar ook omdat als we naar buiten gaan we vaak dik ingepakt zijn met winterjassen, mutsen, sjaals en handschoenen. Weinig kans voor onze huid om voldoende blootstelling aan zonlicht te krijgen. Omdat vitamine D ook het immuunsysteem ondersteunt, is het de winter aan te raden om voor een aanvulling van vitamine D te kiezen - naast een gezond en gevarieerd dieet. Terranova heeft een plantaardig en natuurlijk winterassortiment met de top 5 vitaminen of een volledig assortiment inclusief krachtige kruiden.

Terug naar blog